Julmys

vem älskar inte choklad, och nu till vintern är det ju extra gott med varmchoklad, och istället för att blanda i Oboy har jag ett annat tips, ta ex två rutor marabou i en kopp och häll mjölk över, sätt in i mikron till mjölken är varm och blanda sedan om, då blir det istället för oboy smak, marabou smak, du kan använda vilken choklad du vill! och det är sjukt gott!

/J.

Hemma!

Hej! Jag och Julia kom hem från England i torsdags natt. Våran praktik blev 2 veckor kortare än planerat.
Vill inte gå in på några specifika detaljer men kan säga att av alla oss som var där och praktiserad så var det ingen som egentligen lärde sig något förutom då engelska. Det var inte alls samma standard på hotellets kök och servering alls. Dom hade te.x servetterna i glasen och dom visste inte från vilken sida man serverar från. Då i köket var allt annorlunda från hur vi har det här, det mesta var smutsigt och det låg smuts och mat under bänkarna. Bläckan hade lager med fettavlagringar och allt var väldigt ofräscht. Sen maten då, det mesta ar färdigt köpt som sedan värmdes i mikron. Och ja, majonäsen köptes färdigt i 10liter. Hursom så är vi hemma igen och även om vi bestämde att åka hem så var det en upplevelse att få se och leva i ett annat land i 3 veckor och uppleva hur deras matkultur är. Jag har knappt några bilder men jag tog några nära jag och Julia bestämde oss för att ta en närmare titt i köket.


Sugen på tunga? Jätte hjärna!

Vill du äta hjärna, tunga och kind? Komsi Komsi


Inspiration by Riga

Tänkte bjuda på lite inspiration. Jag fotar alltid maten jag äter när jag äter ute och reser och så. Det här är en tallrik från Riga! (Det gick inte att ladda upp fler så det får komma sen) Super gott

xoxo vendi!


Mår fint på Grill!

Hej på er!
Jag har inte berättat om min praktik så tänkte skriva lite om det nu.
Jag är på restaurang Grill och det är verkligen jätte kul!
All personal är super trevlig och hjälpsamma, lokalen är jätte fin och maten är god!
Hela restaurangen är uppdelad i 8 olika sektioner/rum, det är fjällstugerum, bordell/burleskrum, biblotek, svenskt matrum, cirkus, italienskt, franskt rokoko och sen är baren lite i mordent fast samtidigt 90 tal.

På dagarna har de lunchbuffé och på kvällarna är det à la carte.
Det är såklart mycket rött kött på menyn men det finns även några fisk och kycklingrätter.
Jag och en kille till från våran klass är där så vi kör varannan vecka kväll och varannan vecka dag så vi inte ska vara där samtidigt.
Den här veckan som gått har jag vart där kväll så det är därför det har blivit lite snålt på uppdatering men det ska bättras denna vecka!

Ja men vad jag vill säga är att jag trivs på min praktik och tycker verkligen att du ska på att prova på Grill och isåfall ta grillplate för då får man köttet på en grill, det är färdigt men får en lite extra rökig smak, jätte gott men då måste man vara två eller fler som tar den tillsammans.

Ha det bra! / Rebecka


Frysrensning!

Ibland måste man rensa ur frysen. Och det gjorde jag idag och gott som fan blev det.
Pasta med kokt broccoli, champinjoner stekta i smör, olja och vitlök och tigerräkor frästa i lite vitlök och olivolja.
Sen ringlade jag på lite mer olivolja på.

Vill man göra den här rätten nyttigare kan man ju byta ut pasta mot andra grönsaker. T.ex blanchade sockerärtor och morötter. Tigerräkorna är underskattade!
xoxo VENDI


Cheesecake med en twist!

Cheesecake är ju jäkla gott!
Här är ett recept som är mer åt det juliga (?) hållet!
PEPPARKAKS CHEESECAKE!

Recept på denna otroligt delikata kaka:
Kakan är bra att baka dagen innan den ska ätas.
Botten:
150 g smör
300 g pepparkakor
Fyllning:
1 st vaniljstång
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraîche
2 st ägg
0,5 tsk malda pepparkakskryddor
2 msk maizena majsstärkelse
0,75 dl strösocker
Garnering:
1,5 dl lingonsylt
1 msk vatten
ev extra lingon eller lingonblad

1, Sätt ugnen på 150 grader
2, Smält smöret.
3, Mixa pepparkakorna eller krossa dem till smulor i en plastpåse och blanda med smöret.
4, Tryck ut blandningen i botten och rejält upp på kanterna i en pajform med löstagbar kant.
5, Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
6, Lägg fröna i en mixerskål med de övriga ingredienserna till fyllningen och mixa till en jämn smet.
7, Häll över i pajskalet.
8, Grädda kakan mitt i ugnen i 30-40 min tills den precis har stelnat. Låt kallna helt.
9, Smält sylten med vattnet i kastrull och fördela på kakan.
10, Ställ kakan för att stelna lite.


England

Jag och Nicole befinner oss just nu i England, det är jätte kul och i köket får vi verkligen göra jätte mycket, om vi hade varit i sverige hade vi nog mest fått skala potatis de första dagarna men här har vi gjort allt från egna menyer, till varmrätter och jag har även lärt mig laga fisch and chips! det enda som är svårt är att hela tiden prata Engelska, men vi har det verkligen jätte roligt, så om ni får chansen att åka och jobba utomlands, GÖR DET!!
/J.

Drömmar!

Små kakor.. Klassiskt, svenskt.. Dom godaste av alla.. Drömmar!


150 grader
Ca 50 st

100 g margarin eller smör
3 dl socker
2 tsk vanillinsocker
1 dl neutral olja
1 tsk hjorthornsalt
4-4½ dl vetemjöl

Rör samman matfettet, sockret och vaniljsockret i en matberedare, med elvispen eller för hand. Tillsätt oljan lite i taget.
Blanda i hjorthornssaltet och vetemjölet.
Rulla ut degen i 2 smala längder på en lätt mjölad arbetsbänk. Skär dem i jänstora bitar. Forma dem till runda bollar. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 150 grader, ca 20 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

Hittade receptet på tasteline.se


Praktik

Hej på er!
jag hade faktiskt bara tänkt slänga in ett inlägg som bevisar att vi lever! det har varit höstlov och därför har uppdateringen varit som den är. Imorgon åker jag (Julia) och Nicole till England för 5 veckors praktik! vi kommer blogga så mycket vi kan när vi är där! hoppas ni fortsätter följa bloggen! den kommer bli bättre! tro mig!

/J.

Pannkakor!

Pannkakor är så jävla överskattat när man är liten men typ underskattat som vuxen. Har nog inte ätit pannkakor på flera år och oj så gott. Fick cravings idag och åkte och köpte allt som är onyttigt. Inkl Bobs jordgubbssylt. Skäms faktiskt lite när jag skriver det nu. Det är verkligen inte sånna produkter jag går igång på men blev sugen idag. Nog om det.
I med lite vanilj socker och kardemumma i smeten så blir det mums mums!


RSS 2.0