Paj är gott

Paj är en bra söndags mys syssla. Smakar gott, är enkelt att göra, går fort + att man blir av med allt skit i kylen. Baka eller köp skal (om du är lat) lägg ner allt du får tag på, det är en fördel och smakerna passar ihop men man får ju göra som man vill.
Feta och oliv
Ost och skink
Spenat och chèvre
Broccoli och ädelost
Är några alternativ.
Ihop med en äggstanning, lika många dl grädde som ägg om man vill ha antibanti. Annars får man dryga ut med mjölk. Krydda den med salt och cayenne peppar och häll i mycket i varje paj. Det är gott!
Garnera med tomat eller använd din fantasi. Gör det snyggare än mig! xoxo Vendela


3 rätter, en middag.

Idag bestämde jag att slänga ihop en trerättersmiddag bara lite snabbt och enkelt till familjen.
Alla recept är från min kokbok "Halv åtta hos mig".

Vi börjar med förrätten såklart:
Prosciuttoinlindad chévre med honung, pinjenötter och granatäpplekärnor.

4 skivor formfranska eller liknade bröd
4 skivor chévreost (á 50g)
4 skivor lufttorkade skinka
flytande honung
rostade pinjenötter
granatäpplekärnor
basilikablad

Sätt ugnen på 225 grader.
Satsa ut fyra rundlar av brödet med hjälp av glas eller liknade.
Lägg getosten på brödet och vira skinka runt om.
Lägg bröden på en plåt med ungspapper och ringla över honung.
Gratinera i mitten av ugnen i 15 min.
Rosta pinjenötterna i en het panna med lite olja och salt.
Servera sedan "getostpaketen" på tallrik och sprid ut lite pinjenötter, granatäppelkärnor och basilikablad på och runt om




Varmrätt:
Ugnstekt kyckling med pestopotatis och sallad

Pestopotatis:
800 g fina potatisar
1 msk olivolja
2 krukor basilika
2 dl finriven parmesan
50 g pinjenötter
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk flingsalt
peppar

Kyckling:
4 kycklingfiléer
olja
3 msk ketjap manis (söt indonesisk soja)
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 krm chiliflakes
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Sallad:
1/2 isbergshuvud
granatäpplekärnor
rostade pinjenötter
balsamvinäger

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda potatis med olja, salt och peppar i en ungsform och rosta i 30 min.
Bryn kycklingen runtom i olja. Salta och peppra.
Blanda soja, tomatpure, vitlök, chiliflakes ocg matlagningsgrädde.
Häll blandningen i botten på en ungsfast form och lägg sen i kycklingen.
Baka i ugnen i 30 min.
Mixa basilika, parmesan, pinjenötter, olja och vitlök till en slät pestoröra i en matberedare eller med stavmixer.
Blanda salladen, lägg upp i skål och ringla över lite balsamvinäger.
Blanda potatis och pesto och servera med kyckling, sås och sallad.




Tillslut efterrätt:
Vit chokladmousse med hallonsås

1 gelatinblad
3 vispgrädde
100 g vit choklad med hög kvalitet
250 g frysta hallon
strösocker

Blötlägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i ca 5 min.
Vispa grädden löst, nästan rinnig.
Dela chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad.
Ta chokladen åt sidan och rör sakta ner gelatinet tills det smält.
Vänd med slickepot försiktigt ner hälften av grädden i chokladen, några matskedar i taget.
Rör om så att chokladkrämen är helt slät.
Vänd ner krämen i den återstående grädden och rör slät igen.
Häll upp i portionsskålar och låt stå i kylen i minst 3 timmar.
Tina hallonen och sila ut alla kärnorna.
Häll såsen i en kastrull och tillsätt den mängden socker du vill ha. Men tänk på att moussen är söt så man behöver inte så mycket.
Koka upp och låt sedan svalna.
Häll lite sås på moussen sen och servera.




Allt vart väldigt gott och ni där hemma borde verkligen testa alla eller något av dessa recept!
/ Rebecka


Le Moulin De Mougins

För två år sedan när jag precis hade börjat restaurangskolan var jag och min familj i Frankrike. Jag älskar det franska köket och här väcktes ett stort mat intresse. Vi besökte massa restauranger men höjdpunkten på resan var självklart en middag på Le Moulin De Mougins. Vi hade inte bokat något bord i förväg och var uppe i bergen av en slump när mamma ville åka förbi och visa restaurangen för mig och min bror. När vi väl kom dit mötte vi Sebastian Chambru som är ägare och köksmästare. Han visade runt oss i hela restaurangen och i köket. Vi pratade massor och sen frågade vi om vi kunde boka bord och det gick bra =) spontant och bra. hem å duscha å sen tillbaka.

Le Moulin De Mougins  unga kockarLe Moulin De Mougins  unga kockarLe Moulin De Mougins  unga kockar  Le Moulin De Mougins  unga kockar

Le Moulin De Mougins  unga kockar

Le Moulin De Mougins  unga kockar

 

Le Moulin De Mougins  unga kockar

Le Moulin De Mougins  unga kockar

Le Moulin De Mougins  unga kockarLe Moulin De Mougins  unga kockar

Le Moulin De Mougins  unga kockar

XOXO VENDELA

Cookie

Chokladcookie med vit chokladbitar

3 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk bikarbonat

200 g rumsvarmt smör

4 1/2 dl farinsocker

3/4 dl socker

2 msk kakao

2 ägg

6 1/2 dl havregryn

Ca 2 dl grovt hackad vit choklad

Blanda mjöl, salt och bikarbonat för sig. Rör samman smör, socker och farinsocker. Vispa upp äggen lätt och blanda i.  Rör ner mjölblandningen tillsammans med kakaon i smeten och blanda i havregryn och sist de vita chokladbitarna. Rulla smeten till stora bollar och platta ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 10 minuter i 220 grader.

/J.

Afternoon Tea

Hej nu ska jag ta mig i kragen och blogga lite! Hursom så för några helger sen så bjöd jag på afternoon Tea en söndag. Här är lite bilder på det som bjöds på.
Det var allt från nybakta scones med olika marmelader och ostar, choklad och citron cupcakes, äppelkaka, chokladcookies och dumlekakor. Och självklart en massa te! /N


Tosca kaka

så sjukt goda att ni bara måste göra dom, inte svårt alls!


Det här behöver du :
4 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
150 gram rumsvart smör

Kokos-tosca-täcke :
75 gram smör
1 dl ljus sirap
1½ dl grädde
200 gram kokosflingor

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål och sikta sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt smöret. Vänd runt ordentligt. Bred ut smeten på en ugnsplåt. (30*40) med bakplåtspapper. Grädda i ugn i 200 grader 15 min.

Gör toscasmeten under tiden. Häll ner alla ingredienser till tosca-täcke i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp, sänk värme och rör försiktigt. Låt småputtra ca 5 min. Sen är den klar att bredas på kakan!

Ta ut kakan och bred på toscasmeten, ställ in i ugnen och grädda ytterliggare 10 min. Stjälp upp och låt svalna, skär i rutor. Går utmärkt att frysa.

/J.


Inspiration: Rasmus Kofoed & Alinea Restaurant


Niklas Ekstedts smörrebröd!

Som jag sagt tidigare praktiserar jag från och med i måndags på Niklas restaurang 1900. Har kollat på Niklas mat och blev sjukt sugen på sill idag. Så jag gjorde hans egna smörrebröd som han hade som examensrätt på Ida Davidsen i Köpenhamn. Alltså, det här var inte å leka med. Ska äta till lunch imorgon med. Stor kärlek

Kavring med lite smör på. Machesill (klädesholmens är jätte god) pocherat ägg, några skivor kokt potatis, brynt smör med gul lök, gräslök och kapris. Garnera med lite dill. MUMSSSS


Crazy råvaror

Förra torsdagen hade vi middagsservering i skolrestaurangen. Det var nån som skrev lite om det tidigare. Jag och Nicole hade ansvar för en jordärtkocks soppa med smörstekta krispiga trattkantareller. Hittade en siamesisk kantarell som jag blev lite kär i. Ville inte använda den sen för att det blev så speciell. Gordon i vår klass hittade en jätte rolig potatis i säcken. Fucked up råvaror helt enkelt. Jag fick faktiskt lite känslor för dessa små liv. Det är jobbigt när folk ska göra mat till levande saker och personlighet. Men lite kul
XOXO VENDI


Who am I?

Jag heter Rebecka, är 18 år och bor i Tallkrogen som ligger söder om Stockholm.
Tillskillnad från de andra damerna har jag valt servering som inriktning istället för kök. Men det var inget självklart val, jag velade fram och tillbaka men tillslut i den sista veckan i tvåan valde jag servering.
Jag har alltid tyckt om att laga mat men kände att det var roligare att experimentera hemma än vad det var att i skolan.
Som Vendela skrev tidigare har hon en tendes att omvandla mat till mackor och jag gör det samma fast allt till grytor. Jag är även väldigt bra att göra nya rätter av rester.

Kul fakta:
Favoriträtt: Cesarsallad, och det är inte för att jag vill vara "kvinnlig" och äta sallad utan jag älskar faktiskt cesarsallad och har prövat det i nästan alla länder jag någonsin besökt.
Gillar inte: Riktig svensk husmanskost.

Det var allt just nu.
Peace/ Rebecka


Flambera mera!

I torsdags på restaurangen serverade vi flamberande singnalkräftor med vitvinssås som amuse buse.
Vi flamberade i matsalen framför gästerna.
Att flambera är lättare än vad man tror och väldigt rolig extra sak som man vill styla framför sina gäster.

Man behöver bara lägga i det man ska flambera sedan valfri bränbar sprit och sen tänder man antigen om man har gasspis lutar man pannan lite så det tar eld och sen slocknar det när alkoholen är uppbränd eller så kan man tända med en tändare och även då slutar det brinna när alkoholen är uppbränd.

Tyvärr har alla bilder jag tog när jag själv flamberade försvunnit men jag sätter in en från Google.

Hoppas ni provar på att flambera hemma! / Rebecka


Amerikanska pannkakor


om du har lite extra tid på morgonen, gör detta, för alla vet ju hur gott det är!

2,5 dl mjöl

2 tsk bakpulver

en nypa salt

3 msk socker

2,5 dl mjölk

1 ägg

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker och rör sedan i de övriga ingredienserna. Grädda i en liten stekpanna så att pannkakorna blir riktigt tjocka. serveras med lönnsirap eller valfri frukt.

/J.


Biskvier




400 gram mandelmassa
2,5 dl strösocker
3 st äggvitor
Smörkräm
300 gram smör
2,25 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
3 st äggula
3 msk Kakao

Garnering
225 gram mörk blockchoklad

  1. 1. Riv mandelmassan på ett rivjärn. Blanda den med sockret och äggvitorna. Vispa till en pösig smet, helst med elvisp.
  2. 2. Spritsa ut smeten till släta runda kakor, ca 4 cm i diameter, på bakplåtspapper. Tryck till med fingret så att de får jämn form. Låt dem stå på plåten ca 30 minuter i rumstemperatur.
  3. 3. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 175 grader, 15-20 minuter. Låt dem kallna på plåten.
  4. 4. Fyllning: Rör matfettet med flor- och vaniljsockret till en pösig smet. Det går bäst med elvisp. Tillsätt äggulorna, en i taget. Smaksätt med kakaon, Bred krämen på kakornas undersida. Ställ kakorna i kylen (30 minuter) eller i frysen (15 minuter) så att smörkrämen stelnar.
  5. 5. Garnering: Smält chokladen i vattenbad. Doppa krämsidan i choklad en eller två gånger. Låt chokladen stelna mellan gångerna.
  6. 6. Förvaring: Svalt 6-8 dagar, i frys ca 3 månader.
/J.

Kvällspass på Restaurangen!

Igår hade vi kvällspass i skolan! Det gick hur bra som helst. Det var fullsatt med gäster så det blev väl lite stressigt då och då, men allting löste sig och blev bra. Jag hade fiskstationen igår, så jag stod och stekte torsk till 63 pers precis innan service, hade lite bråttom men resultatet blev bra.
Min rätt bestod av stekt torsk som vi serverade med rostade palsternacks skivor och en morotschilisås! Hur gott som helst!



Nicole och Vendela var ansvariga för förrätten - Jordärtskocks soppa med tryffelolja och smörstekta trattkantareller.


Julia hade köttstationen och hon gjorde timjan marinerat lamm med rotfrukter och balsamico.



/A


VEM ÄR JAG?

Alice Häggebo Frii heter jag, och jag är en skön kis på 18 år! Bor i Slussen på Södermalm. På min fritid brukar jag träna, umgås och jag har nog faktiskt sett de allra flesta tv-serierna som finns!

Favoritmat: Grekiskt
Det jag lagar bäst: Jag själv skulle säga att det var mina egna köttbullar. Men vet inte hur många det är som håller med mig! Hehe.
Jag har aldrig vågat smaka: Surströmming, och kommer förmodligen aldrig göra det. 



Änglapaj

Denna tårta/paj är otroligt simpel att göra men det tar lite tid.
Den är väldigt god och man kan variera bär efter årstid.

Recept:
6 äggvitor
1/4 tsk salt
3 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk vinäger
3 dl grädde
1 liter färska eller frysta bär
Margarin och mjöl till formen

1. Ställ ugnen på 250 grader.
2. Smörj en form och mjöla väl.
3. Vispa äggvitorna hårt med saltet.
4. Tillsätt hälften av sockret och vispa lite till.
5. Tillsätt vaniljsockret, vinägern och resten av sockret.
6. Lägg marängen i formen.
7. Sätt in formen och stäng av ugnen. Låt den stå inne till den behövs.
7. Lägg på vispad grädde och bär innan servering.

Hoppas det smakar!
/ Rebecka


Per är söt



XOXO VENDI

Gästspel Sarah Bennet och Moa Brink

Förra veckan gästade Sarah Bennet och Moa Brink oss i köket. Det var verkligen jätte kul. Vi serverade jätte gott bröd och en superfin dessertvagn.


Avslutningsvis en bild på mig och Moa. XOXO VENDIII

Vem är Vendela?

Även jag ska presentera mig. Jag heter Vendela och är 18 år. Jag bor i Nacka och på fritiden tycker jag om att gymma, yoga,  och laga mat såklart. Ibland säger jag även hej till stockholms nattliv...
Jag älskar mat och äter allt. Av någon konstig anledning lyckas jag ofta förvandla mat jag tycker om till mackor.

Från och med måndag och 8 veckor framöver kommer jag att praktisera på Restaurang 1900. Jag följer Niklas mat varje vecka och ser fram emot min praktik jätte mycket!


Chevre Chaud!



5 st Rödbetor 
 

400 g Chèvre  

100 g Pinjenötter   

0,5 dl Honung (flytande)   

2 msk Olivolja


1. Koka rödbetorna med skalet på i saltat vatten på medelvärme i ca 25 minuter. Stick en gaffel i en rödbeta, om den trillar av är de klara. Koka de stora något längre.

2. Lägg rödbetorna att svalna i kallt vatten. Skrapa av skalet och skär dem i någorlunda stora bitar. Lägg bitarna i en smord ugnsform.

3. Ringla olivolja över rödbetorna och strö över fingersalt. Smula över chèvre och ringla över rikligt med honung, avsluta med ett lager av pinjenötter.

4. Ställ in formen högt upp i ugnen och låt grädda tills osten har smält och pinjenötterna har fått en fin gyllenbrun färg (tar ca 10 minuter på 225°C).

5.Tag ut och servera rödbetorna tillsammans med rucolasallad.
   Du kan även lägga till några bitar honungsmelon!

/A


Hacka lök!

Finhacka lök är inte det roligaste och inte det lättaste! Men här är den enklaste metoden på hur du gör och det går hur snabbt som helst när man väl lärt sig!


/ A

Vem är jag?

Tänkte vara den första som verkligen presenterar sig själv här i bloggen, lite roligare att läsa då kanske! Julia Furbring heter jag! Bor i Aspudden söder om Stockholm, kommer ursprungligen från Kalmar som ligger i småland.
och lite snabbfakta
favoritmat: husmanskost!
det jag lagar bäst: köttfärslimpa eller korvstroganoff
jag har aldrig vågat smaka: oliver och plommon
en maträtt jag hatar: Jansons frästelse
Konstiga matvanor: Jag har beanésås till väldigt mycket, korv med bröd, makaroner och köttbullar ex.
och såhär ser jag ut! vill ni veta något mer får ni fråga i kommentarerna!
'
/ J.

Tips

Hej, idag fyller jag 18 år och det tänkte jag fira med ett litet första inlägg!
Jag tänkte dela med mig av ett tips.
CITRONOLJA, det är jätte gott och ger maten ett lyft. Passar perfekt att droppa på salladen, ha i fisksoppa/gryta eller bara hälla lite över laxen medan eller efter lagning.

Det var allt från mig just nu.
Ha en kanon dag / Rebecka


Sarah Bennet och Moa Brink

Idag var Moa och Sarah med oss i köket igen. Så himla roligt! Vi har lärt oss galet mycket. Det är förövrigt super lätt att göra macarons. Massa recept och bilder kommer. Här är vår klass med Sarah och Moa i mitten. Och Staffan längst ner! Världens bästa eller en av världens bästa lärare är jag väl tvungen att skriva så att ingen blir ledsen.. haha! God natt!!



XOXO V


Inspiration: Noma



XOXO VENDI

Vet du vad du äter?

Jag kände att det var dags för mig att titta in här och dela med mig utav någonting intressant jag också! För några veckor sedan i skolan hade vi en lektion där vi fick veta hemligheten bakom Mcdonalds mat. Titta själv och se om du får en annan uppfattning än tidigare!

 

/ A


Krämig laxpasta

2 port
200g Färsk lax
2 dl Matlagninggrädde
½ Gullök
1 vitlöks klyfta
½ citronklyfta
krydda efter behag.
1. sätt på vattnet till pastan och häll i när de kokar
2. Skala och finhacka gullöken och vitlöken och fräs i en stekpanna
3. Tärna laxen så stora du vill ha dom, lägg sedan i stekpannan och bryn till de får fin färg
4. Pressa citronen över
5. Häll i matlagningsgrädde och låt sjuda
6. Häll av pastan när den är klar och häll sedan i laxblandningen och rör försiktigt om.

Om du vill ha ett nyttigare allternativ, Prova fullkornspasta!

/ J.

Gästspel: Sarah Bennet

Varje onsdag har vi som går i trean på Stockholms internationella restaurangskola lunchservering. Och på torsdagkvällar serveras (oftast) en 5-rätters meny med olika teman.

Vi har turen att få lära oss av dom bästa! Förra veckan var Zvonko Socic med oss i köket och den här veckan är Sarah Bennet, konditor från Grand Hotel med oss och gör en dessertvagn för torsdag kvällens al a carte meny.
Vi har därför gjort en liten mice an place för torsdagen. Julia och Nicole har stått för Biskvier och jag har preppat macarons. Alice har varit lite sjuk så hon var inte med idag. Krya på dig Alice Sprallis!  
Imorgon kommer även Moa Brink från bagarlandslaget komma in och baka massa olika sorters bröd med oss. Vi är supertaggade!
 
Mer info, bilder och recept kommer! Håll utkik!




Här spritsar Julia biskvier för fullt!

XOXO VENDI

Klassiska och sjukt goda scones.


Scones jag bakade i fredags.

Något som jag ofta bakar som är så himla enkelt och gott är scones. Det tar inte mer än tio min att röra ihop och sen tio min i ugnen så har man en toppen frukost! Det som är bra med scones är att det inte är speciellt många ingredienser och om man te.x inte har mjölk hemma så går det lika bra att använda filmjölk eller yohurt.

Klassiska Scones 4 pers.
  • 3 dl mjölk
  • 100 gram smör
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Man kan lägga scones degen i formar men jag brukar föredela i bullar vilket är bäst då man kan bestämma själv storlek och antal. Lägg sedan på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!

/ N


Visste ni att?

Visste ni att på bagerier och professionella recept mäter man allt i vikt och inte mått!
Det är för att om man använder ex decerlitermått och trycker i mjöl så blir det oftast mer än vad det egentligen skulle vara i kakan! så ett tips till er alla! köp er en våg och börja väga istället för att mäta!


Puss / J.

Choklad cupcakes

Jag fick för mig att baka cupcakes i helgen så jag testade lite olika recept och beslutade mig sedan för att Leilas var bäst. Ändrade dock lite efter eget tycke och uteslöt kaffet. Men det där är ju en smaksak!

Supersmarriga choklad cupcakes som dessutom är väldigt enkla att göra!

Vendela Wikströms choklad cupcakes


Ingredienser
3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
(2 msk kallt kaffe)
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av god kvalitet
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
Chocolate frosting:
60 g smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 dl kakao av god kvalitet
100 g phiadelphiaost
(1 msk varmt kaffe)
Strössel eller blommor till garnering

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret, häll i gräddfilen och (kaffet) och blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad. Rör sedan ner den i smeten.

6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (beroende på storlek). Låt svalna.

8. Chocolate frosting:

9. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och phiadelphiaost krämigt. (Rör sist ner kaffet.)

10. Bred eller spritsa frostingen på cupcakesen och garnera med strössel, blommor eller godis.

 

Att tänka på när man bakar cupcakes:

Grädda efter storleken på muffinsarna. Detta recept ska egentligen ge 12 st. Jag gjorde dom i större muffins formar och fick 6 stycken och gräddade dom i 19 min.

Har du bär eller annat kul i kan du behöva grädda dom längre än annars.

Om du ska spritsa frostingen är det bäst om den görs på kallt smör så att det är fast.

 

LYCKA TILL / V



Hej allihopa!

Hej hej!! Vi är 5 tjejer som går tredje året på Stockholms Internationella Restaurangskola. Följ oss och få tips om recept och metoder, få en inblick om hur det går till på skolan, höra om det senaste inom restaurangvärlden och massa annat kul.


The army of food:

Vendela Wikström, 18 år. Inriktining: kök

Julia Furbring, 17 år. Inriktning: kök

Alice Häggebo Frii,  18 år. Inriktning: kök

Nicole Onfray Lundqvist, 17 år. Inriktning: kök

Rebecka Mogård, 17 år. Inriktning: Servering

RSS 2.0