Paj är gott
Paj är en bra söndags mys syssla. Smakar gott, är enkelt att göra, går fort + att man blir av med allt skit i kylen. Baka eller köp skal (om du är lat) lägg ner allt du får tag på, det är en fördel och smakerna passar ihop men man får ju göra som man vill.
Feta och oliv
Ost och skink
Spenat och chèvre
Broccoli och ädelost
Är några alternativ.
Ihop med en äggstanning, lika många dl grädde som ägg om man vill ha antibanti. Annars får man dryga ut med mjölk. Krydda den med salt och cayenne peppar och häll i mycket i varje paj. Det är gott!
Garnera med tomat eller använd din fantasi. Gör det snyggare än mig! xoxo Vendela
3 rätter, en middag.
Idag bestämde jag att slänga ihop en trerättersmiddag bara lite snabbt och enkelt till familjen.
Alla recept är från min kokbok "Halv åtta hos mig".
Vi börjar med förrätten såklart:
Prosciuttoinlindad chévre med honung, pinjenötter och granatäpplekärnor.
4 skivor formfranska eller liknade bröd
4 skivor chévreost (á 50g)
4 skivor lufttorkade skinka
flytande honung
rostade pinjenötter
granatäpplekärnor
basilikablad
Sätt ugnen på 225 grader.
Satsa ut fyra rundlar av brödet med hjälp av glas eller liknade.
Lägg getosten på brödet och vira skinka runt om.
Lägg bröden på en plåt med ungspapper och ringla över honung.
Gratinera i mitten av ugnen i 15 min.
Rosta pinjenötterna i en het panna med lite olja och salt.
Servera sedan "getostpaketen" på tallrik och sprid ut lite pinjenötter, granatäppelkärnor och basilikablad på och runt om
Varmrätt:
Ugnstekt kyckling med pestopotatis och sallad
Pestopotatis:
800 g fina potatisar
1 msk olivolja
2 krukor basilika
2 dl finriven parmesan
50 g pinjenötter
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk flingsalt
peppar
Kyckling:
4 kycklingfiléer
olja
3 msk ketjap manis (söt indonesisk soja)
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 krm chiliflakes
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Sallad:
1/2 isbergshuvud
granatäpplekärnor
rostade pinjenötter
balsamvinäger
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda potatis med olja, salt och peppar i en ungsform och rosta i 30 min.
Bryn kycklingen runtom i olja. Salta och peppra.
Blanda soja, tomatpure, vitlök, chiliflakes ocg matlagningsgrädde.
Häll blandningen i botten på en ungsfast form och lägg sen i kycklingen.
Baka i ugnen i 30 min.
Mixa basilika, parmesan, pinjenötter, olja och vitlök till en slät pestoröra i en matberedare eller med stavmixer.
Blanda salladen, lägg upp i skål och ringla över lite balsamvinäger.
Blanda potatis och pesto och servera med kyckling, sås och sallad.
Tillslut efterrätt:
Vit chokladmousse med hallonsås
1 gelatinblad
3 vispgrädde
100 g vit choklad med hög kvalitet
250 g frysta hallon
strösocker
Blötlägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i ca 5 min.
Vispa grädden löst, nästan rinnig.
Dela chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad.
Ta chokladen åt sidan och rör sakta ner gelatinet tills det smält.
Vänd med slickepot försiktigt ner hälften av grädden i chokladen, några matskedar i taget.
Rör om så att chokladkrämen är helt slät.
Vänd ner krämen i den återstående grädden och rör slät igen.
Häll upp i portionsskålar och låt stå i kylen i minst 3 timmar.
Tina hallonen och sila ut alla kärnorna.
Häll såsen i en kastrull och tillsätt den mängden socker du vill ha. Men tänk på att moussen är söt så man behöver inte så mycket.
Koka upp och låt sedan svalna.
Häll lite sås på moussen sen och servera.
Allt vart väldigt gott och ni där hemma borde verkligen testa alla eller något av dessa recept!
/ Rebecka
Le Moulin De Mougins





Cookie

Chokladcookie med vit chokladbitar
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
200 g rumsvarmt smör
4 1/2 dl farinsocker
3/4 dl socker
2 msk kakao
2 ägg
6 1/2 dl havregryn
Ca 2 dl grovt hackad vit choklad
Blanda mjöl, salt och bikarbonat för sig. Rör samman smör, socker och farinsocker. Vispa upp äggen lätt och blanda i. Rör ner mjölblandningen tillsammans med kakaon i smeten och blanda i havregryn och sist de vita chokladbitarna. Rulla smeten till stora bollar och platta ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 10 minuter i 220 grader.
/J.Afternoon Tea
Hej nu ska jag ta mig i kragen och blogga lite! Hursom så för några helger sen så bjöd jag på afternoon Tea en söndag. Här är lite bilder på det som bjöds på.
Det var allt från nybakta scones med olika marmelader och ostar, choklad och citron cupcakes, äppelkaka, chokladcookies och dumlekakor. Och självklart en massa te! /N
Tosca kaka
så sjukt goda att ni bara måste göra dom, inte svårt alls!
Det här behöver du :
4 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
150 gram rumsvart smör
Kokos-tosca-täcke :
75 gram smör
1 dl ljus sirap
1½ dl grädde
200 gram kokosflingor
GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål och sikta sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt smöret. Vänd runt ordentligt. Bred ut smeten på en ugnsplåt. (30*40) med bakplåtspapper. Grädda i ugn i 200 grader 15 min.
Gör toscasmeten under tiden. Häll ner alla ingredienser till tosca-täcke i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp, sänk värme och rör försiktigt. Låt småputtra ca 5 min. Sen är den klar att bredas på kakan!
Ta ut kakan och bred på toscasmeten, ställ in i ugnen och grädda ytterliggare 10 min. Stjälp upp och låt svalna, skär i rutor. Går utmärkt att frysa.
/J.
Inspiration: Rasmus Kofoed & Alinea Restaurant
Niklas Ekstedts smörrebröd!
Som jag sagt tidigare praktiserar jag från och med i måndags på Niklas restaurang 1900. Har kollat på Niklas mat och blev sjukt sugen på sill idag. Så jag gjorde hans egna smörrebröd som han hade som examensrätt på Ida Davidsen i Köpenhamn. Alltså, det här var inte å leka med. Ska äta till lunch imorgon med. Stor kärlek
Kavring med lite smör på. Machesill (klädesholmens är jätte god) pocherat ägg, några skivor kokt potatis, brynt smör med gul lök, gräslök och kapris. Garnera med lite dill. MUMSSSS
Crazy råvaror
Förra torsdagen hade vi middagsservering i skolrestaurangen. Det var nån som skrev lite om det tidigare. Jag och Nicole hade ansvar för en jordärtkocks soppa med smörstekta krispiga trattkantareller. Hittade en siamesisk kantarell som jag blev lite kär i. Ville inte använda den sen för att det blev så speciell. Gordon i vår klass hittade en jätte rolig potatis i säcken. Fucked up råvaror helt enkelt. Jag fick faktiskt lite känslor för dessa små liv. Det är jobbigt när folk ska göra mat till levande saker och personlighet. Men lite kul
XOXO VENDI
Who am I?
Jag heter Rebecka, är 18 år och bor i Tallkrogen som ligger söder om Stockholm.
Tillskillnad från de andra damerna har jag valt servering som inriktning istället för kök. Men det var inget självklart val, jag velade fram och tillbaka men tillslut i den sista veckan i tvåan valde jag servering.
Jag har alltid tyckt om att laga mat men kände att det var roligare att experimentera hemma än vad det var att i skolan.
Som Vendela skrev tidigare har hon en tendes att omvandla mat till mackor och jag gör det samma fast allt till grytor. Jag är även väldigt bra att göra nya rätter av rester.
Kul fakta:
Favoriträtt: Cesarsallad, och det är inte för att jag vill vara "kvinnlig" och äta sallad utan jag älskar faktiskt cesarsallad och har prövat det i nästan alla länder jag någonsin besökt.
Gillar inte: Riktig svensk husmanskost.
Det var allt just nu.
Peace/ Rebecka
Flambera mera!
I torsdags på restaurangen serverade vi flamberande singnalkräftor med vitvinssås som amuse buse.
Vi flamberade i matsalen framför gästerna.
Att flambera är lättare än vad man tror och väldigt rolig extra sak som man vill styla framför sina gäster.
Man behöver bara lägga i det man ska flambera sedan valfri bränbar sprit och sen tänder man antigen om man har gasspis lutar man pannan lite så det tar eld och sen slocknar det när alkoholen är uppbränd eller så kan man tända med en tändare och även då slutar det brinna när alkoholen är uppbränd.
Tyvärr har alla bilder jag tog när jag själv flamberade försvunnit men jag sätter in en från Google.
Hoppas ni provar på att flambera hemma! / Rebecka
Amerikanska pannkakor

2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
3 msk socker
2,5 dl mjölk
1 ägg
Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker och rör sedan i de övriga ingredienserna. Grädda i en liten stekpanna så att pannkakorna blir riktigt tjocka. serveras med lönnsirap eller valfri frukt.
/J.
Biskvier



400 gram | mandelmassa |
2,5 dl | strösocker |
3 st | äggvitor |
300 gram | smör |
2,25 dl | florsocker |
3 tsk | vaniljsocker |
3 st | äggula |
3 msk | Kakao |
Garnering
225 gram | mörk blockchoklad |
- 1. Riv mandelmassan på ett rivjärn. Blanda den med sockret och äggvitorna. Vispa till en pösig smet, helst med elvisp.
- 2. Spritsa ut smeten till släta runda kakor, ca 4 cm i diameter, på bakplåtspapper. Tryck till med fingret så att de får jämn form. Låt dem stå på plåten ca 30 minuter i rumstemperatur.
- 3. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 175 grader, 15-20 minuter. Låt dem kallna på plåten.
- 4. Fyllning: Rör matfettet med flor- och vaniljsockret till en pösig smet. Det går bäst med elvisp. Tillsätt äggulorna, en i taget. Smaksätt med kakaon, Bred krämen på kakornas undersida. Ställ kakorna i kylen (30 minuter) eller i frysen (15 minuter) så att smörkrämen stelnar.
- 5. Garnering: Smält chokladen i vattenbad. Doppa krämsidan i choklad en eller två gånger. Låt chokladen stelna mellan gångerna.
- 6. Förvaring: Svalt 6-8 dagar, i frys ca 3 månader.
Kvällspass på Restaurangen!
Min rätt bestod av stekt torsk som vi serverade med rostade palsternacks skivor och en morotschilisås! Hur gott som helst!
Nicole och Vendela var ansvariga för förrätten - Jordärtskocks soppa med tryffelolja och smörstekta trattkantareller.
Julia hade köttstationen och hon gjorde timjan marinerat lamm med rotfrukter och balsamico.
/A
VEM ÄR JAG?
Favoritmat: Grekiskt
Det jag lagar bäst: Jag själv skulle säga att det var mina egna köttbullar. Men vet inte hur många det är som håller med mig! Hehe.
Jag har aldrig vågat smaka: Surströmming, och kommer förmodligen aldrig göra det.
Änglapaj
Denna tårta/paj är otroligt simpel att göra men det tar lite tid.
Den är väldigt god och man kan variera bär efter årstid.
Recept:
6 äggvitor
1/4 tsk salt
3 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk vinäger
3 dl grädde
1 liter färska eller frysta bär
Margarin och mjöl till formen
1. Ställ ugnen på 250 grader.
2. Smörj en form och mjöla väl.
3. Vispa äggvitorna hårt med saltet.
4. Tillsätt hälften av sockret och vispa lite till.
5. Tillsätt vaniljsockret, vinägern och resten av sockret.
6. Lägg marängen i formen.
7. Sätt in formen och stäng av ugnen. Låt den stå inne till den behövs.
7. Lägg på vispad grädde och bär innan servering.
Hoppas det smakar!
/ Rebecka
Per är söt
XOXO VENDI
Gästspel Sarah Bennet och Moa Brink










Avslutningsvis en bild på mig och Moa. XOXO VENDIII
Vem är Vendela?
Jag älskar mat och äter allt. Av någon konstig anledning lyckas jag ofta förvandla mat jag tycker om till mackor.
Från och med måndag och 8 veckor framöver kommer jag att praktisera på Restaurang 1900. Jag följer Niklas mat varje vecka och ser fram emot min praktik jätte mycket!
Chevre Chaud!

5 st Rödbetor
400 g Chèvre
100 g Pinjenötter
0,5 dl Honung (flytande)
2 msk Olivolja
1. Koka rödbetorna med skalet på i saltat vatten på medelvärme i ca 25 minuter. Stick en gaffel i en rödbeta, om den trillar av är de klara. Koka de stora något längre.
2. Lägg rödbetorna att svalna i kallt vatten. Skrapa av skalet och skär dem i någorlunda stora bitar. Lägg bitarna i en smord ugnsform.
3. Ringla olivolja över rödbetorna och strö över fingersalt. Smula över chèvre och ringla över rikligt med honung, avsluta med ett lager av pinjenötter.
4. Ställ in formen högt upp i ugnen och låt grädda tills osten har smält och pinjenötterna har fått en fin gyllenbrun färg (tar ca 10 minuter på 225°C).
5.Tag ut och servera rödbetorna tillsammans med rucolasallad.
Du kan även lägga till några bitar honungsmelon!
/A
Hacka lök!
/ A
Vem är jag?

Tips
Hej, idag fyller jag 18 år och det tänkte jag fira med ett litet första inlägg!
Jag tänkte dela med mig av ett tips.
CITRONOLJA, det är jätte gott och ger maten ett lyft. Passar perfekt att droppa på salladen, ha i fisksoppa/gryta eller bara hälla lite över laxen medan eller efter lagning.
Det var allt från mig just nu.
Ha en kanon dag / Rebecka
Sarah Bennet och Moa Brink
XOXO V
Inspiration: Noma
XOXO VENDI
Vet du vad du äter?
Jag kände att det var dags för mig att titta in här och dela med mig utav någonting intressant jag också! För några veckor sedan i skolan hade vi en lektion där vi fick veta hemligheten bakom Mcdonalds mat. Titta själv och se om du får en annan uppfattning än tidigare!
/ A
Krämig laxpasta

Gästspel: Sarah Bennet
Vi har turen att få lära oss av dom bästa! Förra veckan var Zvonko Socic med oss i köket och den här veckan är Sarah Bennet, konditor från Grand Hotel med oss och gör en dessertvagn för torsdag kvällens al a carte meny.
Vi har därför gjort en liten mice an place för torsdagen. Julia och Nicole har stått för Biskvier och jag har preppat macarons. Alice har varit lite sjuk så hon var inte med idag. Krya på dig Alice Sprallis!
Imorgon kommer även Moa Brink från bagarlandslaget komma in och baka massa olika sorters bröd med oss. Vi är supertaggade!
Mer info, bilder och recept kommer! Håll utkik!

Här spritsar Julia biskvier för fullt!
XOXO VENDI
Klassiska och sjukt goda scones.

Scones jag bakade i fredags.
Något som jag ofta bakar som är så himla enkelt och gott är scones. Det tar inte mer än tio min att röra ihop och sen tio min i ugnen så har man en toppen frukost! Det som är bra med scones är att det inte är speciellt många ingredienser och om man te.x inte har mjölk hemma så går det lika bra att använda filmjölk eller yohurt.
Klassiska Scones 4 pers.
- 3 dl mjölk
- 100 gram smör
- 7-8 dl vetemjöl
- 4 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.
Man kan lägga scones degen i formar men jag brukar föredela i bullar vilket är bäst då man kan bestämma själv storlek och antal. Lägg sedan på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!
/ NVisste ni att?

Choklad cupcakes
Supersmarriga choklad cupcakes som dessutom är väldigt enkla att göra!

Ingredienser
3 st ägg2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
(2 msk kallt kaffe)
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av god kvalitet
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
Chocolate frosting:
60 g smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 dl kakao av god kvalitet
100 g phiadelphiaost
(1 msk varmt kaffe)
Strössel eller blommor till garnering
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i gräddfilen och (kaffet) och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad. Rör sedan ner den i smeten.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (beroende på storlek). Låt svalna.
8. Chocolate frosting:
9. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och phiadelphiaost krämigt. (Rör sist ner kaffet.)
10. Bred eller spritsa frostingen på cupcakesen och garnera med strössel, blommor eller godis.
Att tänka på när man bakar cupcakes:
Grädda efter storleken på muffinsarna. Detta recept ska egentligen ge 12 st. Jag gjorde dom i större muffins formar och fick 6 stycken och gräddade dom i 19 min.
Har du bär eller annat kul i kan du behöva grädda dom längre än annars.
Om du ska spritsa frostingen är det bäst om den görs på kallt smör så att det är fast.
LYCKA TILL / V
Hej allihopa!
The army of food:
Vendela Wikström, 18 år. Inriktining: kök
Julia Furbring, 17 år. Inriktning: kök
Alice Häggebo Frii, 18 år. Inriktning: kök
Nicole Onfray Lundqvist, 17 år. Inriktning: kök
Rebecka Mogård, 17 år. Inriktning: Servering